MIRVI blogt, schrijft, werkt, leest en inspireert

Laatst had ik een klant die een huisstijl wilde laten ontwerpen. Al pratende bleek dat hij kleurenblind is. Dat maakte mij nieuwsgierig. Ik had weleens gehoord dat ruim 10% van alle Nederlandse mannen kleurenblind is (vrouwen komen er beter van af met slechts 0,5%), maar wat betekent dat nou eigenlijk? Zie je gewoon geen verschil tussen rood en groen, of is het meer dan dat?

Een grijze wereld

Ik vroeg hem de kleuren van mijn huisstijl eens te beschrijven. "Nou, die MIR is in een donkergrijs" zei hij. Tot zover geen paniek. "En die VI is een lichtere kleur grijs". Wat?! Donkergrijs en lichtgrijs? Waar is die prachtige blauw-groene kleur dan gebleven? Die ziet hij dus niet. Althans, niet als blauw-groen.

kleurenblindheid-mirvi(links het MIRVI-logo zoals ik dat zie, rechts zoals mijn klant het ziet) 

Kleurenfilters

Na wat verder onderzoek bleek dat er verschillende typen kleurenblindheid zijn, zeven maar liefst. De meest voorkomende vorm is deuteranomalie, een kleurenzwakte voor groen. En laat daar nu net een heel fijne simulator voor zijn in Illustrator, het programma waarmee ik logo's ontwerp.

In Illustrator kun je een filter inschakelen om te testen hoe het zorgvuldig geselecteerde kleurenpalet overkomt op een kleurenblinde. Toch handig bij het bepalen van de huisstijlkleuren van mijn kleurenblinde klant. Het zou toch jammer zijn als ik voor hem twee kleuren had geselecteerd waar hij geen verschil tussen ziet:

kleurenblindheid-voorbeeld(links twee kleuren zoals ik ze zie, rechts zoals iemand met deuteranomalie ze ziet)

Kleuraccenten op je website

Natuurlijk kun je geen rekening houden met alle soorten kleurenblindheid, want dan blijft er wel heel weinig variatie over. Maar het is wel goed om je te realiseren dat bepaalde kleuren, die je bijvoorbeeld op je website wilt gebruiken om extra accenten te leggen, voor een deel van je bezoekers niet erg opvalt.

En mijn klant? Die was blij met zijn gekleurde logo. Hij wordt trouwens sowieso blij van kleur. Hoe meer, hoe liever.

Meer weten?

Wil je meer weten over kleurenblindheid en websites? Kijk dan op de website van Accessibility of test hoeveel er van jouw kleurrijke foto overblijft op de color blindness simulator. Werkt uiteraard ook bij logo's.

Blog