MIRVI blogt, schrijft, werkt, leest en inspireert

Momenteel volg ik een cursus ePUB's maken met InDesign bij House of Media in Groningen. Vandaag is alweer de laatste cursusdag en ik heb er zin in! Tot nu toe hebben we ons vooral gericht op de Reflowable ePUB, vandaag gaan we aan de slag met de Fixed Layout. Huh?

Go with the flow of toch maar niet?

Als je een ePUB maakt, kun je kiezen voor twee varianten: een Reflowable ePUB of een ePUB met Fixed Layout. In de eerste variant is het de lezer die de vormgeving grotendeels bepaalt. Je kent het waarschijnlijk wel als wel eens een ebook leest op een tablet. Je kunt dan zelf het lettertype, lettergrootte en achtergrondkleur instellen. Het boek past zich automatisch aan aan de keuzes die jij als lezer maakt en het aantal pagina's staat niet vast.

Als vormgever is dat even wennen. Want ik bepaal natuurlijk graag zelf welke lettertypes ik gebruik en hoe elke pagina eruit ziet. Zo vind ik het belangrijk dat de tekst geen rare afbrekingen heeft en dat er niet net nog een paar regeltjes tekst op een volgende pagina terechtkomen. Dat moet je allemaal loslaten als je een Reflowable ebook maakt.

Het alternatief: Fixed Layout

Gelukkig is er een alternatief, waarmee de vormgeving blijft zoals ik hem als vormgever bedenk: de Fixed Layout ePUB (FXL). Deze variant is vooral geschikt voor boeken en tijdschriften met een meer illustratief karakter, zoals kinderboeken, kookboeken en reisgidsen. Het leuke werk, zeg maar.

Overigens is het met beide varianten mogelijk om verrijkte media en interactieve elementen toe te voegen, zoals geluid, video's en animaties.

Nog meer goed nieuws

Het ePUB-formaat is een open en vrij formaat. Je kunt deze in eigen beheer of via een uitgever verspreiden, gratis of tegen betaling. Via je eigen website, mail of een online boekenwinkel. Vandaag ga ik dus onderzoeken hoe ik het boek waar ik momenteel aan werk ook als ebook kan opzetten. En waar ik de lezers dan het meest blij mee kan maken: Reflowable of FXL.

(Oh ja. De kat op de foto is nu eens niet mijn eigen kat, maar een van de katten van de House of Media. Miauw!) 

MIRVI-nieuws