MIRVI blogt, schrijft, werkt, leest en inspireert

Vandaag verschijnt het boek officieel, gisteren al werd het gepresenteerd door debutante Gerdien Breimer: Patat & Pavlov. En als ontwerper mocht ik daar natuurlijk bij zijn.

Feestje

Het was een bijzondere boekpresentatie. Net als in het boek vertelde Gerdien prachtige verhalen, dit keer over hoe het boek tot stand gekomen is. Ze overhandigde de eerste exemplaren aan de notaris en de burgemeester van Assen. En zelfs de hoofdrolspeelster in het boek - ons moeders - kwam nog even langs. Een ontroerend moment.

Klik

Gerdien en ik leerden elkaar heel wat jaren geleden kennen toen we allebei net ondernemer waren. Bij het Jonge Bedrijven Netwerk Drenthe klikte het al snel en vormden we samen de PR-commissie van de netwerkclub. Maar ik mocht ook een huisstijl en website voor haar ontwerpen. En zij hielp mij dan weer als kleur- en kledingstylist. We werden vrienden.

Bijzondere switch

Een paar jaar geleden verhuisde Gerdiens moeder naar De Beuk, een gesloten psychogeriatrische afdeling van De Wijde Blik in Assen. Vanwege haar alzheimer. Dezelfde dag nog verscheen er een blog op Facebook en er volgden er nog veel meer. De verhalen raakten mensen. Door de ontroerende momenten die Gerdien met haar moeder deelt, door de herkenbaarheid. En zo werd stylist Gerdien heel geleidelijk 'Breimschrijft'.

ger en roelien

(foto: Jacco Richters)

Wanneer komt er nou eens een boek?

En wat krijg je als je al een aantal boeken hebt vormgegeven en enthousiast bent over die ontroerende blogs? Dan vraag je Gerdien regelmatig wanneer dat boek er nou eens komt. In het begin misschien nog wat gekscherend, maar steeds serieuzer. En ook Gerdiens plannen werden steeds serieuzer. Totdat uiteindelijk de knoop doorgehakt werd: er komt een boek!

Hier is het boek!

Joepie! Een heus boek en ik mag het gaan vormgeven. En nu, een paar maand later, ligt het boek voor me. Precies zoals Gerdien en ik het voor ons zagen. Een boek vol ontroerende verhalen over een dochter en haar moeder. Over vergeten wie je bent, maar ook over elkaar juist vinden. Over mindful genieten van patat, kroketten en advocaatjes. Verdrietig, maar ook vol humor en liefde.

mir en ger

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Het is te bestellen in alle boekhandels, zowel online als offline. En wil je dat Gerdien zelf iets voor je in het boek schrijft? Bestel hem dan bij haar zelf via www.breimschrijft.nl.

book mockup


PERSBERICHT

Assense debuteert met Patat & Pavlov

Gerdien Breimer schrijft boek over moeder met alzheimer

"Het is niet anders" zei haar moeder drie jaar geleden toen ze vanwege haar alzheimer moest verhuizen naar De Beuk, een gesloten psychogeriatrische afdeling van De Wijde Blik in Assen. Dochter Gerdien Breimer schreef er diezelfde dag een blog over, en in de afgelopen drie jaar volgden er nog veel meer. Bij de start van de Week van zorg en welzijn, 12 maart, verschijnt haar eerste boek: Patat & Pavlov. Een bundeling van achtenveertig verhalen over haar belevenissen en ervaringen tijdens de bezoeken aan haar moeder, liefdevol en integer geschreven.

Gerdien Breimer (1961), van oorsprong maatschappelijk werker, vertelt: "De band tussen mij en mijn moeder was nooit heel hecht en warm. Daar heeft de ziekte van Alzheimer verandering in gebracht. Het heeft de afstand tussen ons verkleind en daar ben ik blij mee. Ik zorg nu graag voor haar."

De auteur neemt je in Patat & Pavlov mee in het leven van haar dementerende moeder. Terwijl je leest, krijg je het gevoel dat je in de huiskamer zit bij Gerdien, haar moeder Roelien en de overige bewoners van De Beuk. Voor je op tafel staat een kopje thee. Je koekje is net op. Je hoort hoe Gerdien aansluit en meebeweegt met haar moeder. Je maakt mee hoe ze zich inspant om haar moeder niet te corrigeren als ze fouten maakt. Je ziet hoe ze contact met haar moeder maakt, mentaal en fysiek. Je beleeft het plezier dat ze samen hebben met ze mee. Soms is moeder Roelien verdrietig of zelfs boos. Je ervaart hoe ze van Gerdien de ruimte krijgt om ook die gevoelens te beleven, waardoor ze wegebben.

Marco L.J. Out, burgemeester van Assen, las het boek als een van de eersten en zegt erover: "Patat & Pavlov is een boek vol herkenning en vertedering, of je de ziekte van Alzheimer nu wel of niet kent. In de verte lonkt weliswaar het verdrietige, maar het boek gaat ook en vooral over het mooie dat er ook is en kan zijn. Voor de mensen die alzheimer niet kennen, zijn de ervaringen van Gerdien hoopvol en troostend."

"Mijn blogs worden door duizenden mensen gelezen. Iedere keer roepen ze hartverwarmende reacties op bij lezers. Mensen herkennen zich in de situaties en in de belevenissen die ik beschrijf, ze voelen zich erdoor getroost. Dat is fijn om te horen" zegt Breimer. "Ik hoop dat Patat & Pavlov mensen net zozeer tot steun zal zijn en het boek voor velen iets zal betekenen. Dan denk ik niet alleen dochters, zonen en andere mantelzorgers, maar ook zeker aan mensen die in de zorgsector werkzaam zijn."

MIRVI-nieuws