MIRVI blogt, schrijft, werkt, leest en inspireert

Zo aan het einde van het jaar is het de tijd van lijstjes. MIRVI is gek op lijstjes. Lijstjes:

  • om lekker af te vinken wat je allemaal hebt gedaan
  • in teksten, zodat je snel kunt scannen en beter kunt onthouden
  • om orde in de chaos te scheppen


Op deze laatste dag van 2012 wil ik je inspireren met een aantal van mijn lijstjes. Lijstjes van mooie reclamecampagnes, vernieuwende websites, inspirerende muziek, slimme tips, lezenswaardige boeken, trends op het web etc. Laat je inspireren, ook in 2013! 

Mooie reclamecampagnes


Stockfoto of professionele fotograaf?

Stockfoto of professionale fotograaf?

Klanten willen graag professionele foto's, maar hebben vaak een beperkt budget. Dan lijkt het gebruik van stockfoto's aantrekkelijk. Maar is dat ook zo? Fotostudio Lumini vroeg een reclamebureau om een offline campagne te maken die duidelijk maakt wat de meerwaarde is van het inhuren van een fotograaf. Zeg nu zelf: die op maat gemaakte foto's zeggen toch veel meer dan de stockfoto's?

Bekijk de campagne


Pastaverpakking waar je honger van krijgt

Pastaverpakking waar je honger van krijgt

Gespot op Brekend.nl: deze prachtig ontworpen kartonnen verpakkingen voor een pastamerk. Zo presenteer je je product wel heel onderscheidend. En had je nog geen zin in pasta, dan krijg je het hier toch van?

Bekijk de campagne


Creativity forgives everything

Creativity forgives everything

Een creatief idee, mooie foto’s (geen stock!) en klaar is je campagne. Creativity forgives everything.

Bekijk de campagne


Dagelijkse portie inspiratie


daily infographic

Daily infographic

Steeds populairder: de infographic. Deze illustraties maken informatie inzichtelijk door tekst en beeld slim te combineren. Zoek je inspiratie in mooi vormgegeven interessante weetjes? Kijk op Daily Infographic voor je dagelijkse portie infographics.

Bezoek de website


design made in germany

Design made in Germany

Niet ver van huis maken ze ook prachtige dingen. Op Design made in Germany vind je de mooiste ontwerpen van reclamebureaus, fotografen en ontwerpers.

Bezoek de website


this is colossal

This is colossal

Nog meer dagelijkse inspiratie vind je op de blog This is colossal. Met indrukwekkende foto’s, video’s, ontwerpen, animaties, kunst enzovoort. Soms heel klein, vaak heel groots.

Bezoek de website


Lezenswaardige boeken


de conversation company

De conversation company

Hoe word je als bedrijf een conversation company? Een bedrijf waarin klanten en medewerkers je woordvoerders zijn? En hoe zet je social media slim in om je conversatiepotentieel te optimaliseren? Steven van Belleghem vertelt het in de Conversation Company. Vervolg op de Conversation manager – ook het lezen waard. Op Managementboek.nl kun je het eerste hoofdstuk downloaden.

Meer informatie over het boek


calimeromarketing 2.0

Calimeromarketing 2.0

Want zij zijn groot en ik is klein… dit boek van Karen Romme gaat over de kansen die het web 2.0 biedt aan kleine ondernemers en ZP’ers. Zoals Romme het zegt: “door op internet optimaal vertegenwoordigd en actief te zijn, win je met tijd, creativiteit en een beperkt budget de strijd om de klant”. Aanrader voor iedere zelfstandig professional.

Meer informatie over het boek


alles wat je altijd al had willen weten over taal

De taalcanon

Vorig jaar was MIRVI nog vormgever van de Canon van het Oldambt. Dit jaar trok een andere canon de aandacht (als lezer): de taalcanon ‘Alles wat je altijd al had willen weten over taal’. Zomaar wat vragen die in de canon gesteld worden: Begrijpelijke taal, wat is dat? Is hun hebben zeggen echt zo dom? Kan een computer zinnen ontleden? Lezen dus als je het antwoord wilt weten.

Meer informatie over het boek


Vernieuwende websites


The factor E

The factor E

Gewoon uit Groningen en toch ontzettend mooi, de nieuwe website van The Factor E. Vooral op een groot beeldscherm is het genieten van de prachtige foto’s en het strakke ontwerp.

Bezoek de website 


rijksmuseum

RIJKS MUSEUM

Het nieuwe logo van het Rijksmuseum was het afgelopen jaar omstreden, want hoezo staat er een spatie tussen Rijks en Museum? De nieuwe website is echter een online hoogstandje geworden. Je vindt er niet alleen praktische informatie, maar je kunt er ook de RIJKS STUDIO bezoeken: download de meesterwerken (tegen betaling) en bestel ze bijvoorbeeld als poster, ansichtkaart of canvasdoek. Heb je straks je eigen Nachtwacht aan de muur.

Bezoek de website


Rule of three

Rule of three

Een mooi voorbeeld van hoe je met woorden een sterk verhaal kunt vertellen. Van een copywriting studio in Engeland. Sterke teksten, sterk vormgegeven. Een mooi voorbeeld van de kracht van de combinatie van vorm & inhoud.

Bezoek de website


Handige websites


onzetaal

Onze taal

Wanneer gebruik je hun en wanneer hen? Wanneer verwijs je naar een zelfstandig naamwoord met haar of zijn? En hoe vervoeg je Engelse werkwoorden in het Nederlands? Deze en nog veel meer taaladviezen vind je op de website van OnzeTaal. Handig als je teksten schrijft, of redigeert.

Bezoek de website


synoniemen

Synoniemen

Zoek je ergens een ander woord voor? Bijvoorbeeld omdat je niet telkens hetzelfde woord in een tekst wilt gebruiken? Of omdat je een beter passend alternatief zoekt dat past bij jouw tekst? Op synoniemen.net vind je uitgebreide suggesties.

Bezoek de website


google webfonts

Google webfonts

Nog niet zo lang geleden was je als ontwerper van websites behoorlijk beperkt in het aantal lettertypes dat je kon gebruiken. Daarom werden sommige teksten die mooi vormgegeven moesten worden in bijvoorbeeld Photoshop gemaakt en als een plaatje in de website geplakt. Niet zo goed voor de vindbaarheid van je teksten. Gelukkig zijn er nu webfonts, bijvoorbeeld van Google. Hier kun je de mooiste webfonts uitzoeken, testen en gebruiken.

Bezoek de website


Trends op het web


responsive design

Responsive design

Helemaal hip in webdesign: een website die zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarmee je de website bezoekt: een groot beeldscherm van een desktop, een staand scherm van een tablet of het kleine scherm van een mobiele telefoon. Een mooi voorbeeld is deze website van Aboutdesign. Bekijk maar eens op je desktop en maak je browservenster steeds smaller om te kijken wat er verandert.

Bezoek de website


typografie in webdesign

Webfonts

Het gebruik van webfonts maakt het mogelijk om ook op je website de prachtigste dingen te doen met letters. Een mooi voorbeeld is deze website van Design Week Portland. Bekijk de typografie van de agenda maar eens. Mooi, mooi mooi! En ook responsive trouwens.

Bezoek de website


Bulthaup

Scrollen

Krijg je RSI van scrollen? Wil je alles in één oogopslag kunnen lezen? Of kun je je verhaal ook op één lange webpagina vertellen? Scrollen is niet erg, zolang je verhaal interessant genoeg is en je ontwerp uitnodigt om verder te kijken dan je neus lang is. Hier een prachtig voorbeeld van Zwols internetbureau Triggerfish! voor bulthaup keukens.

Bezoek de website


Bevlogen collega-ondernemers


Tineke Vasbinder

Tineke Vasbinder

Samen met Gerdien Breimer mocht ik in 2012 drie collega-ondernemers van het Jonge Bedrijven Netwerk Drenthe interviewen over hun drijfveren om ondernemer te worden. Tineke Vasbinder vertelt waarom ze de leukste baan ter wereld heeft en waarom ze dat iedereen gunt.

Lees het hele interview


Harry Draijer

Harry Draijer

Harry Draijer vertelt over zijn werk als 'organisatiedetective'. Over hoe hij op zoek gaat naar de achterliggende oorzaken en omstandigheden waardoor iets fout heeft kunnen gaan. Bijvoorbeeld bij medische missers. Harry haalt de onderste steen boven, zodat organisaties zich kunnen verbeteren. 

Lees het hele interview


Lenie Lomulder

Lenie Lomulder

Bloemstylist Lenie Lomulder houdt niet van standaardwerk. Daarom doet ze de dingen graag net even anders. Ze combineert bloemen en natuurlijke materialen met allerlei andere materialen en vertelt hoe ze haar anders-zijn juist als kracht gebruikt.

Lees het hele interview


Slimme tips


flipboard

Flipboard

Ben je actief op meerdere sociale platforms zoals Facebook en Twitter? En gebruik je RSS-feeds en nieuwssites om op de hoogte te blijven van allerlei ontwikkelingen? Met Flipboard maak je van alle verschillende ‘nieuwsbronnen’ je eigen online magazine. De app maakt het bekijken van je tweets, facebook-updates en RSS-feeds een feestje.

Bezoek de website


beter spellen

Beter spellen

MIRVI start iedere werkdag met de spellingstest van Beter spellen. Een simpel concept: je krijgt 4 zinnen voorgeschoteld waarin je een ontbrekend woord moet kiezen uit telkens 4 opties. Soms simpel, soms nog knap lastig. En altijd een leuke manier om de spellingsregels op te frissen.

Bezoek de website


lynda

Lynda

Heb je nieuwe software aangeschaft en wil je precies weten hoe het werkt? Op Lynda.com vind je veel, heel veel videotrainingen over de meest uiteenlopende software. Sommige video’s zijn gratis te bekijken, voor andere trainingen moet je betalen. Je kunt ook een abonnement nemen en onbeperkt alle video’s bekijken. In het Engels, dat wel.

Bezoek de website


Reclame die niet irritant is


start with sharpie

Start with Sharpie

Reclame voor tekenstiften, verpakt in een verhaal over illustrator Cheeming Boey die ware kunstwerkjes maakt van simpele, papieren koffiebekertjes en een zwarte stift. "If you wan’t to get something done, or if you have a dream, don’t wait. Just go for it."

Bekijk het filmpje


nog een keertje

Vliegen met Wideroe

Deze moet je gewoon zien. Reclame voor Wideroe, een Noorse vliegtuigmaatschappij. Ik zeg: nog een keertje!

Bekijk het filmpje


back to the start

Back to the start

Prachtig gemaakte animatie met als soundtrack The Scientist van Coldplay door Willie Nelson. Over duurzaam boeren, oftewel 'going back to the start'.

Bekijk het filmpje


Inspirerende muziek


Lisa Hannigan

Lisa Hannigan

Ontdekt via de VPRO Luisterpaal toen ze aan het begin van dit jaar optrad op het Groningse Eurosonic-Noorderslag festival. Ex-achtergrondzangeres van Damien Rice. De videoclip van ‘Knots’ is een feest van kleuren.

Luister naar Lisa


Ludovico Einaudi

Ludovico Einaudi

Als je teksten schrijft of redigeert is het wel zo fijn om naar muziek te luisteren zonder woorden, zonder zang. In 2012 werd ik vooral geïnspireerd door pianist Ludovico Einaudi. Tekende overigens ook voor de soundtrack van prachtfilm Intouchables. En voor allerlei tv-programma’s en reclames. Beetje jammer, maar de muziek blijft betoverend mooi.

Luister naar Einaudi


Mumford and sons

Mumford & Sons

Ja, het is veel van hetzelfde, maar ik word er zo vrolijk van: de cd Babel van Mumford & Sons. Veel gitaren (en banjo en mandoline en contrabas), veel meerstemmige zang en veel lekkere nummers.

Luister naar Mumford & Sons

MIRVI-nieuws Inspiratie