Boekontwerp Canon van het Oldambt

Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt wil graag een eigen Canon van het Oldambt maken. Daarom start in 2009 een werkgroep met het bepalen van de belangrijkste thema’s voor de canon. Nadat alle historische hoogtepunten op een rijtje zijn gezet, gaan de schrijvers aan het werk. Ruim 20 mensen schrijven over de Oldambtster geschiedenis in 43 vensters. Via historicus Jan Pieter Koers kom ik in contact met de werkgroep en mag ik een ontwerp indienen voor het boek. De werkgroep is enthousiast en ik mag het boek gaan vormgeven.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De werkgroep levert geen half werk. In augustus 2011 liggen er 43 kant-en-klare teksten en ook het meeste beeldmateriaal is al geselecteerd. Een enkele illustratie moet nog gemaakt worden. Het ontwerp is goedgekeurd, dus ik kan aan de slag. Venster voor venster krijgt vorm. Redigeren is niet nodig, maar als geboren Oldambtster is het natuurlijk erg leuk om alle verhalen te lezen over de geschiedenis van ‘mijn’ regio.

Elk thema een eigen kleur

Het verhaal begint in de prehistorie toen nomadische jagers in het Oldambt bivakkeerden op zoek naar voedsel en eindigt na vele omzwervingen in de moderne tijd. De verhalen of vensters zijn thematisch ingedeeld. Ik geef elk thema een eigen kleur, zodat direct duidelijk is in welk thema een venster thuishoort. Deze kleuren zie je ook terug in de inhoudsopgave van het boek. En bovenaan elke pagina staat een tijdsbalk zodat je in één oogopslag kunt zien in welke tijdsperiode een verhaal speelt.

Een aantal spreads uit het boek:

Mijn allereerste boek

De samenwerking verloopt heel soepel. De schrijvers hebben zich keurig gehouden aan het aantal woorden dat ze mogen schrijven, de teksten zijn tot in de puntjes geredigeerd en na een productief overleg met de werkgroep kan ik het ontwerp afronden. Binnen een tijdsbestek van een aantal weken kan mijn eerste boekontwerp naar de drukker. Een paar weken later heb ik het boek in handen en is wel duidelijk: dit smaakt naar meer!

achterkant boek