Technasiumwaaier

Het is bijna zomervakantie als de communicatiemedewerker van het Roelof van Echten College uit Hoogeveen me vraagt om vorm te geven aan een idee van het Drentse technasiumnetwerk. Net als vier andere scholen voor voortgezet onderwijs in Drenthe biedt het RvEC leerlingen de mogelijkheid om het technasiumvak Onderzoek & Ontwerpen te volgen. In dit vak komt de kennis van alle bètatechnische vakken op havo en vwo samen. De technasiumleerlingen gaan in teams aan de slag met een actueel vraagstuk van een bedrijf of instelling.

Op maat gemaakt voor elke doelgroep

Het Drentse netwerk wil geïnteresseerden op een leuke manier informeren over het technasium. Er zijn verschillende doelgroepen: opdrachtgevers (bedrijven en organisaties), expertbegeleiders (professionals of studenten), ouders en leerlingen. Daarom is het idee van de werkgroep om een waaier te laten maken. Sommige informatie is voor alle doelgroepen, andere informatie voor specifieke doelgroepen. Door telkens de relevante pagina’s te bundelen in een waaier, maak je heel gemakkelijk een op de doelgroep gerichte waaier.

Aan de slag

De werkgroep heeft een helder beeld van de inhoud van de waaier. Ze schrijven teksten en leveren die geredigeerd en al aan bij MIRVI. Aan mij de taak om de waaier in een mooie vorm te gieten. Samen met de werkgroep bepalen we het formaat en dan ga ik aan de slag. Voor de vormgeving maak ik gebruik van de kleuren en vormen die het landelijke Technasium in zijn strategisch plan heeft gebruikt. Dat geeft houvast en herkenning.

Illustraties uit stock

Om de waaier wat meer sfeer te geven, gebruik ik in eerste instantie foto’s ter illustratie. De scholen hebben genoeg foto’s gemaakt tijdens technasiumprojecten, maar het blijkt lastig om een consistente uitstraling te creëren met foto’s vanuit vijf verschillende scholen. Bovendien zijn de scholen voorzichtig geworden om foto’s van leerlingen te gebruiken in dit soort algemene communicatiemiddelen vanwege de AVG.

Daarom besluiten we gebruik te maken van stockmateriaal, illustraties in dit geval. Ik ga op zoek naar beelden die goed passen bij het verhaal, én bij elkaar. Door de huisstijlkleuren van het technasium ook volledig door te voeren in de illustraties, ontstaat er een mooi geheel. De werkgroep is enthousiast over het resultaat en dus kan het drukwerkbestand aan het begin van het nieuwe schooljaar naar de drukker. Laat die informatie nu maar lekker uitwaaieren.

Een aantal pagina’s uit de waaier: