Boekontwerp Tinnitusboek van Sandra Posthumus

“Leer er maar mee leven, want daar is niets aan te doen!” Dit krijgt bijna iedereen met tinnitus (oorsuizen) te horen. Fysiotherapeut Sandra Posthumus onderzocht waarom het haar wel vaak lukt om tinnitus te verbeteren en zelfs te laten verdwijnen bij haar cliënten. Ze schreef er een boek over en hoopt daarmee nog veel meer mensen te helpen.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is beter bekend als ‘oorsuizen’. De officiële naam hiervoor is tinnitus aurium, dat ‘gerinkel in de oren’ betekent. Beide Nederlandse vertalingen dekken de lading niet. Er kunnen namelijk veel meer soorten geluiden waarneembaar zijn dan enkel ‘gesuis’ en ‘gerinkel’. De geluiden ontstaan in het hoofd en deze zijn dan meestal alleen door de persoon in kwestie waarneembaar. De meest gangbare visie in Nederland is dat tinnitus een geluid is dat de hersenen produceren, als reactie op defecte trilhaartjes in het slakkenhuis (binnenoor). Volgens Sandra is tinnitus een geluid dat in de hersenstam wordt geproduceerd, als gevolg van overprikkeling. Je kunt tinnitus dus zien als een waarschuwingssignaal.

Naar schatting zo’n 3 tot 5 miljoen mensen in Nederland hebben tinnitus. Het komt voor op alle leeftijden, zelfs bij (jonge) kinderen. Tinnitus kan het leven soms behoorlijk ontwrichten.

Een nieuwe kijk op oorsuizen

Dit boek geeft een nieuwe kijk op tinnitus, geheel vanuit de praktijk geschreven. Het bevat naast uitgebreide achtergrondinformatie ook een compleet stappenplan met inzichten, oefeningen en tips om weer rust in het hoofd te kunnen krijgen. Het is in eerste instantie geschreven voor mensen die geplaagd worden door tinnitus, maar ook therapeuten en medici kunnen er hun voordeel mee doen.

Help, ik ga een boek schrijven

Het idee voor het boek ontstaat in 2017, maar waar begin je als je een boek wilt schrijven? Sandra besluit de stoute schoenen aan te trekken en neemt contact op met Rineke Dijkinga, auteur van een aantal succesvolle boeken vol gezonde recepten. Voeding kan een belangrijk onderdeel van het herstelproces zijn en Rineke’s boeken zijn een inspiratie voor Sandra.

In het gesprek met Rineke wordt al snel duidelijk dat Sandra haar boek wil laten vormgeven door de vormgever van Rineke’s boeken. En zo gebeurt het dat wij in het voorjaar van 2018 met elkaar kennismaken. Sandra vertelt hoe haar boek eruit moet gaan zien en MIRVI maakt op basis daarvan een ontwerp.

Schrijven, schrijven, herschrijven

In de maanden die daarop volgen, krijgt het boek steeds meer vorm. Terwijl Sandra schrijft, komt er een mooie coverfoto van fotograaf Erik Bolding en kan ik de omslag ontwerpen. Sandra schrijft verder en Erik maakt foto’s van de oefeningen uit het stappenplan. Proeflezers brengen nieuwe inzichten en Sandra herschrijft haar teksten opnieuw. Ondertussen maakt Mandy van Es de illustraties voor het boek. In maart 2020 is het dan zover dat Sandra haar teksten durft los te laten en ga ik aan de slag met de opmaak van het boek.

Dan gaat het snel. Hoofdstuk voor hoofdstuk krijgt vorm. Daarna volgt het stappenplan. Ondertussen gaat Sandra om tafel met drukker PrintSupport4U en worden keuzes gemaakt voor papier en afwerking. En dan, op 12 september, is de boekpresentatie. Het elfde boek dat is vormgegeven door MIRVI ziet het levenslicht. Op naar nummer 12!

boekpresentatie

Een trotse Sandra, samen met haar dochter die model stond voor de oefeningen in het boek en haar zoon, covermodel

Boek bestellen?

Dat kan! Kijk op www.tinnitus-info.nl voor meer informatie.

Als controlefreak wilde ik zelf de redactie doen. Desondanks heeft Mirjam toch een aantal redactionele verbeteringen gedaan; uiteraard in goed overleg. We hebben het samen ‘geflikt’; zo voelt het. Het boek is heel overzichtelijk en professioneel geworden en de cover is een echte eyecatcher; geweldig! Ik ben enorm trots op dit boek en krijg ontzettend veel positieve reacties. Niet alleen qua inhoud, maar zeker ook qua vormgeving. Wie weet gaan we over een paar jaar hetzelfde proces nog een keer in … ik durf het met Mirjam nog wel een keer aan!.
Sandra PosthumusTinnitusConcept

 

MEER QUOTES