Informatiebord natuurgebied Bovenlanden

De meeste ontwerpen die ik maak, passen op een beeldscherm of kun je met twee handen vasthouden. Soms maak ik posters of een paginagrote advertentie in de krant. Maar een bord van bijna 1 bij 1,5 meter is vrij uitzonderlijk. Toch kun je hem tegenkomen in het uiterste puntje van Oost-Groningen: het informatiebord dat ik maakte in opdracht van Waterschap Hunze en Aa’s, in samenwerking met Staatsbosbeheer en Provincie Groningen.

Bijzonder natuurgebied

Bovenlanden is een bijzonder natuurgebied. Je kunt er niet alleen heerlijk wandelen en genieten van de flora en fauna, het is ook een nuttig gebied bij hoogwatersituaties. Het gebied kan dan onder water gezet worden, om overstroming en ernstige wateroverlast te voorkomen. Om wandelaars en fietsers in het gebied te informeren over dit bijzondere gebied vraagt het Waterschap mij in 2014 om een informatiebord te ontwerpen.

Hufter-proof

Samen met de opdrachtgever ga ik op zoek naar een geschikt bord en een leverancier die dat kan maken. Het bord moet ‘hufter-proof’ zijn. En ook zonlicht, wind en regen werken in op het materiaal. Allemaal factoren om rekening mee te houden. Als we het formaat en materiaal bepaald hebben, kan ik aan de slag met het ontwerp.

Het ontwerpproces

De teksten krijg ik van de verschillende partijen (waterschap, staatsbosbeheer en provincie). Ik redigeer ze en denk na over hoe we ze het beste kunnen presenteren op het bord. Het beeldmateriaal verzamel ik zelf. Ik maak een plattegrondje van het gebied waar de belangrijkste kenmerken van het gebied op ingetekend worden. Ik bezoek het gebied zelf en maak foto’s van de omgeving. Een van de foto’s bewerk ik en gebruik ik als achtergrondfoto voor het bord. Voor de andere beelden maak ik gebruik van stockfoto’s en van de waterinlaat wordt speciaal voor het bord een illustratie gemaakt.

bord Bovenlanden

Het ontwerp wordt goedgekeurd en een paar weken later wordt het bord geplaatst. Daar staat het nu, vlakbij de uitkijktoren, langs het fietspad. Ik ben benieuwd hoeveel voorbijgangers het inmiddels hebben bekeken en iets hebben geleerd over de Bovenlanden.