Boekontwerp Patat & Pavlov van Gerdien Breimer

Gerdien en ik leren elkaar kennen als we allebei net ondernemer zijn. Bij het Jonge Bedrijven Netwerk Drenthe klikt het al snel en vormen we samen de PR-commissie van de netwerkclub. We werken samen, worden vriendinnen en schakelen elkaar over en weer in als professional: ik mag een huisstijl en website voor Gerdien ontwerpen en zij helpt mij als kleur- en kledingstylist.

Bijzondere switch

In 2015 verhuist Gerdiens moeder naar De Beuk, een gesloten psychogeriatrische afdeling van De Wijde Blik in Assen. Ze heeft alzheimer. Dezelfde dag nog verschijnt er een blog van Gerdien op Facebook en in de jaren daarna volgen er nog veel meer. Lezers worden geraakt door haar verhalen. Door de ontroerende momenten die Gerdien met haar moeder deelt, door de herkenbaarheid. En zo wordt stylist Gerdien heel geleidelijk ‘Breimschrijft’.

Wanneer komt er nou eens een boek?

En wat krijg je als je al een aantal boeken hebt vormgegeven en enthousiast bent over die ontroerende blogs? Dan vraag je Gerdien regelmatig wanneer dat boek er nou eens komt. In het begin misschien nog wat gekscherend, maar steeds serieuzer. En ook Gerdiens plannen worden steeds serieuzer. Totdat uiteindelijk de knoop doorgehakt wordt: er moet een boek komen en ik mag het gaan vormgeven.

Aan de slag

Gerdien selecteert een aantal verhalen, vraagt een fotograaf om foto’s te maken van haar en haar moeder en samen gaan we aan de slag:

  • Op bezoek bij een aantal drukkers om inspiratie op te doen
  • Op zoek naar het ideale formaat, zowel prettig leesbaar als prijstechnisch
  • Selecteren van een fijn lettertype en bladspiegel
  • Ontwerpen van een omslag
  • In gesprek met de uitgever om de praktische zaken te regelen (ISBN-nummer aanvragen, de opslag van de boeken, de distributie)
  • Het selecteren van de beste drukker voor deze klus

En natuurlijk kan ik het niet laten om het boek ook nog een laatste keer grondig door te lezen. Zo worden de laatste taalpuntjes op de i gezet.

Gerdien en Mirjam at work

Gerdien en ik zetten de laatste puntjes op de i

Begin maart 2018 rolt het boek van de persen. Precies zoals Gerdien en ik het voor ons zagen. Een boek vol ontroerende verhalen over een dochter en haar moeder. Over vergeten wie je bent, maar ook over elkaar juist vinden. Over mindful genieten van patat, kroketten en advocaatjes. Verdrietig, maar ook vol humor en liefde.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Het is te bestellen in alle boekhandels, zowel online als offline. En wil je dat Gerdien zelf iets voor je in het boek schrijft? Bestel hem dan bij haar zelf via www.breimschrijft.nl.

In maart 2018 verscheen ‘Patat & Pavlov’, een bundel met verhalen die ik schreef over de belevenissen met mijn moeder met de ziekte van Alzheimer. Mirjam deed de vormgeving van het boek, en ze begeleidde en ondersteunde me bij het hele drukproces. Het resultaat is een wonderschoon boek waar ik enorm trots op ben. Mirjam bezit, naast haar creativiteit en scherpe taalgevoel, de bijzondere kwaliteit om je op de huid te zitten zonder dat het gaat jeuken. Werk je met haar samen dan ontdek je wat ‘typisch Mirjam’ betekent. Krijg je geen spijt van.
Gerdien BreimerBreimschrijft

 

MEER QUOTES