Boekenfeest met Rineke

Het is september 2014 als schrijfster Rineke Dijkinga contact met me opneemt. Ze heeft dan al twee succesvolle boeken in de markt gezet: Weten van (h)eerlijk eten deel 1 en 2, en werkt aan een nieuw boek. Bij het maken van de eerste boeken merkt ze dat het lastig is om telkens te moeten switchen tussen redacteur en vormgever. Als ze dit met haar zus, fotograaf Inge Dijkinga, bespreekt krijgt ze de tip om contact met mij op te nemen. Een redacteur die ook kan vormgeven, oftewel een vormgever die ook kan redigeren – dat lijkt Rineke wel wat en zo raken we met elkaar in gesprek.

Het begin van een mooie samenwerking

We besluiten te gaan samenwerken en nog geen drie maanden later rolt het eerste product van onze samenwerking van de persen: het boek ‘Weetjes over (h)eerlijk eten’. Volledig geredigeerd en vormgegeven door MIRVI. Een mooie klus die letterlijk smaakt naar meer.

Weetjes over heerlijk eten

Het vervolg: alles draait om je hormonen

De samenwerking bevalt goed en in 2015 mag ik een nieuw kookboek van Rineke gaan vormgeven en redigeren: Alles draait om je hormonen. Alhoewel, het is veel meer dan een kookboek. In het boek staan niet alleen 100 recepten met prachtige foto’s van zus Inge, maar ook 200 pagina’s vol achtergrondinformatie. Als orthomoleculair en natuurgeneeskundige weet Rineke als geen ander hoe voeding een wezenlijke bijdrage kan leveren aan je gezondheid. Ook in dit boek deelt ze die kennis met haar lezers.

Filmmaker Marnix Smalbil was erbij toen de eerste drukvellen van de pers rolden

Alles draait om je hormonen

100.000 boeken

In de jaren die erop volgen, blijf ik intensief met Rineke samenwerken. Er blijft veel vraag naar haar boeken en herdruk op herdruk volgt. In mei 2016 rolt het 100.000e boek van de drukpersen. In het voorjaar van 2017 verzorg ik de compleet vernieuwde achtste druk van Weten van (h)eerlijk eten deel 2. Rineke bedenkt nog meer variatiemogelijkheden en een aantal nieuwe recepten. Ook past ze de achtergrondinformatie aan op actuele ontwikkelingen. MIRVI redigeert en zorgt voor een frisse restyling van de vormgeving.

Weten van heerlijk eten 2

Op weg naar meer energie

In het najaar van 2017 verschijnt het meest recente boek van Rineke: Op weg naar meer energie. Het boek is de eerste in een serie ‘Op weg naar’-boeken, waarin Rineke telkens één gezondheidsthema onder de loep wil nemen. De rode draad in dit eerste Op weg naar-boek is energie. Om fit, vitaal en vrolijk door het leven te gaan, heb je voeding nodig die er echt toe doet. Helaas zijn er ongewild, onbedoeld en onbewust heel wat voedingsgewoontes en voedingsmiddelen die je van je kostbare energie beroven. Met dit boek laat Rineke je zien hoe je dat simpel, snel én smaakvol kunt veranderen. In 8 weken tijd zet je samen met haar de eerste stappen op weg naar meer energie.

Van idee naar boekpresentatie

De voorbereidingen voor het nieuwe boek starten al in het voorjaar. Rineke bedenkt de recepten, zet fotografen Gijs Versteeg en Saskia Palma aan het werk, ik ontwerp een stramien voor het boek en we leggen contact met de drukker om te bepalen wat het meest ideale formaat is. We kiezen voor een nieuw, fris kleurenpalet en willen een nog bredere doelgroep aanspreken. De foto’s van Gijs en Saskia passen daar goed bij.

De omslag is in de zomer al klaar, zodat de promotie voor het boek op tijd kan beginnen. Het is augustus als Rineke haar teksten uit handen durft te geven en dan kan ik echt aan de slag met redigeren en vormgeven. Twee maanden lang hebben we bijna dagelijks contact. Steeds meer opgemaakte pagina’s vinden de mailbox van Rineke en we bellen veel om de teksten steeds verder te kunnen aanscherpen.

Een aantal pagina’s uit het boek

Vlak voordat het boek naar de drukker gaat, lopen we nog één keer samen het hele boek door en zetten de puntjes op de i. En dan is het wachten totdat we het boek in handen krijgen tijdens de boekpresentatie eind oktober in Zwolle. Rineke en ik zijn allebei superblij met het resultaat.

Als ik aan Mirjam denk, is het eerste woord dat bij me opkomt ontzorgen. Niet alleen omdat het heel veel overleg scheelt als vormgeving en redactie door één persoon – Mirjam in dit geval – geregeld worden. Het is ook haar aard die me heerlijk ontzorgt: kritisch op haar eigen werk (maar ook op wat ik aanlever), haar afspraak-is-afspraak-mentaliteit, haar vooruitdenken (dat zorgt voor rust in het proces) en haar heldere verstand . Haar droge humor vind ik een geweldig e bijkomstigheid. Kortom, het is goed samenwerken met MIRVI.
Rineke DijkingaPUUR Rineke

 

MEER QUOTES